December is traditioneel de maand van de ontslagaankondigingen. Zo rond de feestdagen geen leuke boodschap voor de betrokken medewerkers. Voor de werkgevers is deze timing echter zeer logisch en verklaarbaar. De plannen voor het nieuwe jaar zijn vaak net afgerond, er is duidelijk geworden wat de koers wordt en wat en wie daarvoor nodig zijn. De financiële lasten die gepaard gaan bij ontslagen of reorganisaties, kunnen bovendien op het oude jaar geboekt worden. En vanaf volgend jaar wijzigt de ontslagwetgeving, waardoor veel werkgevers nu al stappen ondernemen. De enige troost is dat je in deze periode het slechte nieuws juist ook in familiekring kunt delen.
Deze week kwam het ontslagnieuws naar buiten bij onder andere KPN, Philips, Wegener, de Jaarbeurs en SBM Offshore. Ondanks de prognoses van het CBS dat het weer beter zal gaan met de werkgelegenheid in Nederland. Bij Wegener worden bijvoorbeeld bijna 400 banen geschrapt bij de regionale en huis-aan-huis kranten. Philips neemt onder andere afscheid van de Lighting fabriek in Drenthe en SBM Offshore gaat met 1200 banen wereldwijd bezuinigen.
Stel je wordt ontslagen, waar moet je dan op letten?
- Ga niet direct inhoudelijk akkoord met het ontslagvoorstel, ook als het mondeling wordt gedaan.
- Vraag altijd om een schriftelijke bevestiging en ontslagvoorstel en check de volgende zaken:
- Is de juiste opzegtermijn gehandhaafd?
- Welke ontslagreden wordt genoemd?
- Wat is het effect op een eventuele WW uitkering?
- Maak je kans op een ontslagvergoeding of de nieuwe transitievergoeding?
- Win deskundig advies in. Er zijn ontslagspecialisten die je kunnen helpen bij dit proces.
- Ben je het oneens met je ontslag, let dan op op de volgende zaken:
- Let op met inleveren van bedrijfseigendommen. Soms vraagt een werkgever om bijvoorbeeld laptop, auto of telefoon in te leveren hoewel je die vaak kunt blijven gebruiken tot het einde van het dienstverband.
- Ga niet akkoord met een vrijstelling van de werkzaamheden maar blijf beschikbaar voor werk.
Omgaan met onzekerheid
Verandering is de enige constante en banen voor het leven zijn bijna verleden tijd. De flexibele schil werknemers wordt steeds groter en de uitdaging voor de professional van nu is dan ook de onzekerheid als norm te nemen en continue te blijven werken aan de eigen ontwikkeling en positionering. Je kunt natuurlijk met de kop in het zand stil blijven zitten als je wordt geschoren, maar je kunt ook kiezen voor een pro-actieve rol en zelf regie nemen. Vier voorbeelden van hoe je dat doet:
- Blijf je voortdurend (professioneel) ontwikkelen: investeer in opleiding of cursus, zoek nieuwe werkervaringen binnen je werk op en blijf je verdiepen in je vakgebied.
- Solliciteer af en toe bewust op een vacature ook al heb je een job en zit je lekker op je plek. Je oefent in het verkopen van jezelf en wellicht hou je er een kop koffie en leuk gesprek aan over. Kan altijd van pas komen en is goed voor je zelfvertrouwen.
- Maak een plannetje voor jezelf en schrijf je doelen op. Talloze onderzoeken wijzen uit dat mensen die hun doelen op papier zetten uiteindelijk vaker die doelen bereiken dan mensen die er alleen over nadenken. Kleine moeite groot plezier.
- Personal branding is belangrijker dan ooit: wat is jouw aandachtsgebied? Waarom moeten we jou hebben? Hoe kun je jezelf positioneren op eigen titel, ongeacht de werkgever waar je je op dit moment aan hebt verbonden?
Leave A Reply