Loopbaan coach en carrière tips: carrièreswitch?

Switchen van carrière, iedereen denkt er wel eens over na, maar wie trekt de stoute schoenen daadwerkelijk aan? En hoe doe je dat eigenlijk, veranderen van carrière? Wat zijn eigenlijk de momenten waarop zoiets gaat spelen?
Iedereen heeft wel eens zo’n moment waarbij je overweegt om iets geheel anders te gaan doen. Zeker als je toekomst onzeker is, als je geen energie of puf meer hebt of als je met tegenzin naar je werk gaat, popt die gedachte vast wel eens op. Om dat ene idee dat al jaren in je hoofd zit nu eens uit te voeren. Die leuke winkel te starten of van die hobby betaald werk te maken… Kortom, iets compleet anders te doen. Dat is niet niks, en veel mensen haken dan ook voortijdig af. En sjokken toch maar weer naar hun werk de volgende dag. In mijn praktijk krijg ik regelmatig klanten die willen dat er iets verandert in hun leven. Aanleiding om contact te zoeken is is bijvoorbeeld een onprettige werksituatie, of het algehele gebrek aan energie. Anderen hebben het gevoel steeds achter de feiten aan te lopen of gaan inderdaad met tegenzin naar hun werk. Allemaal signalen dat er iets niet goed zit op die verschillende levensgebieden. De eerste stap is dan ook om samen te kijken wat het meest urgent is. Soms voelt het alsof op alle gebieden alles tegenzit. Maar als je de olifant in plakjes hakt, zul je zien dat er altijd een eerste punt is dat de meeste aandacht vraagt. Daarna gaan we bekijken wat er precies aan de hand is om de kern van de situatie te vinden.

De belangrijkste redenen voor mensen om van carrière te switchen
Er zijn verschillende oorzaken waarom het op je werk niet lekker kan lopen. Grofweg zijn er drie, vaak een combinatie van 1 en 2:

  • Je gebruikt jouw talenten niet of de inhoud van het werk past niet bij je.
  • De voorwaarden waaronder je werkt passen niet bij je.
  • Of er zit iets niet goed in het prive domein dat een negatief effect heeft op jouw werkdomein.]

Inhoud past niet
Stel, bij jou heeft het te maken met het feit dat je jouw talenten of sterke punten niet kunt gebruiken. Dat is echt heel lastig, want reken maar dat dit je iedere dag bakken vol energie kost. Als je iets doet waarbij je in je kracht staat, dan geeft het energie. Het Gallup Strenghts Center heeft bijvoorbeeld onderzocht dat ieder mens ongeveer 5 sterke punten heeft. En stelt: als je iedere dag minimaal 3 van die sterke punten van jezelf kunt inzetten, dan heb je een lekkere dag gehad. Gebruik je die sterktes helemaal niet, dan kost de dag alleen maar energie. Zelf heb ik dat ervaren toen ik fulltime marketingcommunicatie consultant was. Ik was alleen maar bezig met diensten en producten van mijn opdrachtgevers, terwijl ik op mijn best ben als ik luister naar mensen en hen help om inzicht en overzicht te creeëren. Ik was dan ook iedere dag doodmoe.

Loopbaanvoorwaarden kloppen niet
De randvoorwaarden waaronder je je werk doet, zijn een ander verhaal. Dan kun je dolenthousiast zijn over de inhoud van je werk, maar dan kloppen de voorwaarden niet. Denk bijvoorbeeld aan de duur van jouw woon-werk reistijd, de collega’s met wie je werkt of jouw leidinggevende. Ook jouw beloning – in wat voor vorm dan ook – of de vorm waaronder je je werk verricht (bijvoorbeeld als zelfstandige versus als werknemer in loondienst) kunnen niet bij je passen. Allemaal zaken die ervoor kunnen zorgen dat er een hoop energie weglekt die je dan niet voor je prestaties kunt inzetten. Zelf merkte ik dat ik beter functioneer als ik extern bij een bedrijf binnen zit. Dan was mijn betrokkenheid niet te hoog en kon ik meer afstand houden van zaken waar ik toch geen invloed op had.

Oorzaken liggen in privésituatie
Als er bijvoorbeeld iets schort in je privesituatie of met je gezondheid, dan heeft dat gevolgen voor je hele leven en alle levensgebieden. Ook je werk. In dit geval is het extra belangrijk om te onderscheiden waar het aan ligt voordat je een drastische carrièreswitch maakt. Want dan is je werksituatie een gevolg van je privesituatie, niet de oorzaak.

Stel je bent erachter gekomen dat het aan de inhoud of de randvoorwaarden van je werk ligt. Hoe weet je dan welke richting op te gaan?

1. Dan is de eerste stap in kaart brengen wat jouw competenties zijn. Daar zijn allerlei hulpmiddelen en tests voor. Maar dan zet je feitelijk op een rij waar jouw sterktes liggen.

2. Daarna ga je kijken wat de beste randvoorwaarden voor jou zijn. De een komt zijn bed uit voor een mooie gelikte auto van de zaak, een ander wil van maatschappelijk nut zijn en een derde moet zijn eigen agenda kunnen bepalen. Zoveel mensen zoveel verschillen.

3. Met die puzzelstukjes kun je een aantal richtingen bedenken die je verder kunt uitwerken in een stappenplan. En bedenken wie of wat je nodig hebt om je doelen te behalen. Als blijkt dat je nog steeds een complete switch wilt maken, dan kun je nu misschien al actie ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan het starten van een opleiding of het meelopen bij een bedrijf of persoon om erachter te komen of die droombaan en werkomgeving ook in de praktijk bij je passen.

4. Daarna komt het, dan moet er actie in de taxi komen!

Afhaakmoment
Veel mensen laten zich weerhouden doordat ze de zekerheid van hun huidige werk niet op willen of kunnen geven. Stel je bent de hoofdverdiener van je gezin, dan laat je die bal niet zomaar uit de lucht vallen. Niemand springt zomaar in het diepe, dan is het een blinde stap in het donker. En dat is ook logisch. Wel kun je nadenken over een mogelijke hybride vorm. Wat ik bedoel is dat je tijdens de overgangsfase zowel je oude werk blijft verrichten, maar daarnaast misschien die opleiding start. Of 1 dag minder gaat werken zodat je die dag in je nieuwe omgeving ervaring kunt opdoen. Of een periode parttime werkt als je nog niet in een keer je salaris uit die nieuwe job of eigen onderneming kunt halen. Steeds meer mensen hebben twee banen. Zelf combineer ik een paar dagen marketingcommunicatie werk als freelancer met mijn eigen coachingspraktijk. Dan doe ik twee dingen die ik heel leuk vind en de afwisseling vind ik persoonlijk ook erg prettig.

En als ik nu spijt krijg?
De meeste mensen hebben spijt van dingen die ze uiteindelijk niet hebben gedaan. Als je jouw eigen motieven en situatie grondig hebt onderzocht voordat je al je schepen achter je verbrandde, dan denk ik niet dat je spijt krijgt. Op dat moment en onder die omstandigheden heb je deze keuze gemaakt. En was het de beste keuze. Neem daar verantwoordelijkheid voor. En als blijkt dat je daarna nog steeds niet lekker zit, dan ga je opnieuw kijken waar het aan schort. Ik denk altijd maar zo: het leven is één grote reis met allerlei ervaringen onderweg. En gelukkig leiden meerdere wegen naar Rome, soms neem je een omweggetje. Maar als je jezelf goed leert kennen en weet wat je belangrijk vindt, dan weet ik zeker dat het goed komt met je.

Beluister hier het interview op BNR Nieuwsradio

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.