Wie kent niet de Roos van Leary, het theoretisch model ontwikkeld door onder andere Timothy Leary dat gedrag tussen mensen in kaart brengt? Misschien is de belangrijkste les van Leary wel dat het inzicht geeft in hoe je jouw eigen én het gedrag van anderen kunt beïnvloeden. Hoe zat het ook alweer?
Boven & onder zijn tegenpolen
Als de één het ene gedrag vertoont (boven), zal de ander altijd het andere gedrag vertonen (onder). Altijd.
Samen = samen
Als de één de samen kant opzoekt, zal de ander volgen. Misschien niet direct, maar de aanhouder wint.
Aan de hand van twee cases ontdek je welke interventies je kunt doen om het gedrag van de ander te beïnvloeden.
Voorbeeld: De autoritaire manager
Stel, je werkt als specialist in een middelgroot bedrijf. Je hebt bekwame collega’s waar je goed mee kunt werken. Je gaat met plezier naar je werk. Dan krijg je een nieuwe manager, een autoritaire man. Hij denkt veel van jouw vakgebied te weten, maar jij weet wel beter. Jouw adviezen slaat hij in de wind, tijdens vergaderingen en één-op-één gesprekken drukt hij zijn zin door ondanks jouw tegenwerpingen. Wat te doen, wat te laten?
Interventie: van autoritair naar volgend
Wanneer je het akkoord van jouw manager weer eens nodig hebt, kun je overwegen hem vragen te stellen. Wat vind hij? Hoe denkt hij dat een actie uit zal pakken? Je neemt even de leiding en gaat naar ‘boven’, maar zoekt wel de ‘samen’ kant op. Grote kans dat jouw manager uit de ‘tegen’ kant zal treden. Je staat nu niet langer tegenover elkaar.
Voorbeeld: De opstandige collega
Stel, je hebt een leuk team collega’s. Ieder met zijn eigen vakgebied, maar allemaal hetzelfde doel nastrevend. Behalve die ene collega. Iedere vergadering verwerpt ze alle goede ideeën. Er is altijd wel wat, niets is goed in de ogen van deze dame. Maar zelf komt ze niet met suggesties. Je wordt er gek van! Kan ze nu nooit eens constructief meedenken? Altijd die negatieve energie… Wat te doen, wat te laten?
Interventie: van opstandig naar helpend
Wanneer jouw collega al jullie goede voorstellen afbrandt zonder zelf met initiatief te komen, kun je overwegen haar feedback te geven. Je gaat ook hier naar de ‘boven’ kant toe (je neemt de leiding) maar zoekt ook de ‘samen’ kant op. Hou het bij jezelf: “Ik merk dat je al onze voorstellen verwerpt. Dat vind ik lastig, want we moeten op korte termijn een beslissing nemen. Zou je voor morgen een suggestie voor een mogelijke oplossing willen geven, anders kiezen we uit het huidige aanbod?”.
Literatuurtip: Bert van Dijk – Beinvloed anderen, begin bij jezelf
Leave A Reply