Werkweken van zestig uur of langer: handig? Het is nog maar de vraag of je dan echt heel productief bent. Dat beweert althans de Amerikaanse schrijfster Brigid Schulte. Zij schreef het boek Overwhelmed: Work, Love and Play When No One Has the Time. Zij ondervond zelf hoe lastig het was om alle ballen (werk, gezin, social leven en tijd voor zichzelf) in de lucht te houden. Cupcakes bakken om 14.00 ’s nachts was voor haar heel normaal. Net als een professioneel interview geven in de wachtkamer van de tandarts terwijl haar kinderen werden behandeld. Ze voelde zich steeds onder druk staan en merkte ook dat het bijna een soort statussymbool was als je altijd maar ‘druk druk druk’ was. Ze schreef hier een boek over en pleit voor een arbeidssfeer waarbij je minder uren werkt maar wel effectiever bent.
Hoe werkt dit in de praktijk?
De auteur haalt in haar boek onder andere de studie van de Amerikaanse Anders Ericcson aan, die onderzoek deed naar hoe je het beste kon worden in iets. Hij onderzocht musici en ontdekte dat de meest virtuoze musici de minste uren oefenden ten opzichte van minder goede collega’s. En dat zij ook de meeste pauzes namen. In het boek komen verschillende onderzoeken aan bod die uitwijzen dat het effectiever is om regelmatig rust te nemen en kortere periodes te werken. Dan behoudt je je creativiteit en voorkom je op langere termijn een burnout. De auteur onderzocht een praktijkvoorbeeld en kwam uit bij het Pentagon in Washington. Daar was het de norm dat mensen lange dagen maakten met als gevolg dat veel personeel worstelde om werk en prive te combineren en velen overspannen en burnout raakten. Er moest iets gebeuren en het Pentagon introduceerde een alternatief werkschema en een flexibel arbeidsbeleid. Het gevolg was dat het Pentagon een toename in werkkwaliteit bemerkte en dat de mensen scherper werden. Kennelijk hielp het als je uitgeruster was. Ze schepten niet langer op over hun lange dagen, maar over hoe effectief ze waren geworden. Een behoorlijke verschuiving in werkcultuur die positief uitpakte voor alle partijen.
Hoe verander je ingesleten patronen?
Een bedrijfscultuur wordt van bovenaf bepaald. Dus als de leidinggevende lange dagen maakt, doen de mensen dat ook. Ook al vertel je ze dat ze naar huis moeten gaan, als je zelf blijft zitten zullen je mensen niet veranderen. De vraag is natuurlijk hoe effectief je zelf bent en of je je mensen afrekent op resultaat of op aanwezigheid. Aan de andere kant: het maken van lange dagen geeft ook iets aan over toewijding en loyaliteit. Daar is ook iets voor te zeggen. Uiteindelijk moet je je als bedrijf de vraag stellen: wat vind je belangrijk? Waar stuur je op? En hoe uit dat zich in de praktijk en voorbeelden die je als management stelt. Laat het niet de gewoonte zijn die dat bepaalt, maar een pro-actieve keuze van de top.
Tips om effectiever te zijn in je werk
Eén van de grootste tijdslurpers binnen bedrijven is vergaderen. Dat gebeurt in sommige bedrijven nog veel te vaak en veel te inefficiënt. Hierbij de belangrijkste vergadertips:
- Formuleer duidelijke doelen. Bedenk voor je een vergadering organiseert wat je wilt bereiken. Eigenlijk begint dit al eerder. Bedenk eerst wat je wilt bereiken en pas dan of een vergadering daar de meest effectieve weg voor is.
- Maak duidelijk wat je van deelnemers verwacht. Iedere deelnemer brengt zijn of haar eigen expertise in. Als je je doel voor ogen hebt, kun je bepalen wie je daarvoor nodig hebt. Nodig alleen die mensen uit die een bijdrage kunnen leveren. Wissel desnoods per agendapunt van persoonssamenstelling, of nodig mensen alleen voor een bepaald agendapunt uit.
- Bezoek geen vergaderingen zonder duidelijk doel of waarbij jouw bijdrage niet duidelijk is. Die zijn de moeite van jouw aanwezigheid niet waard.
- Bedenk welke andere wegen er zijn om je doel te bereiken: misschien is een 1-op-1tje of een belletje effectiever, of een informatieve mail. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.
Leave A Reply