Wat vertel je wel en wat hoef je niet te vertellen?
Ken je dat, je bent eindelijk uitgenodigd om op gesprek te komen voor die droombaan. Dan vraagt jouw potentiële nieuwe werkgever plotseling: “En, vertel eens, heb je ook kinderen? Of een kinderwens?” Daar zit je dan met je mond vol tanden…
Wat veel sollicitanten – en werkgevers trouwens ook – niet weten is dat je op de meeste vragen naar je privésituatie helemaal geen antwoord hoeft te geven. Het gaat dan om de volgende onderwerpen:
- Of je zwanger bent, een kinderwens hebt of wat je thuissituatie is
- Hoe je gezondheid is, nu of in het verleden (medisch en psychisch)
- Wat je geloof is, of welke geloofsrituelen je hebt
- Wat je geaardheid is
- Wat je politieke voorkeur is
Natuurlijk mag je best antwoord geven op deze vragen als je dat wil. Zo’n gesprek is er tenslotte ook om jou beter te leren kennen. Echter, als je het idee hebt dat de informatie jou in het sollicitatieproces kan schaden, of als je geen behoefte hebt over deze onderwerpen uit te weiden, hoef je geen antwoord op te geven. De wet beschermt sollicitanten hierin. Vraagt de ander toch door, dan kun je een wedervraag stellen: “Waarom is dit relevant voor deze functie?”. Of maak het luchtig met een grapje:”Trouwen? Hoezo, weet u meer dan ik?”. Vraag daarna of er nog andere vragen resteren. Blijf in ieder geval altijd kalm en antwoord zakelijk (jij vindt dit niet relevant). Tot slot: in sommige gevallen kan er om een medische keuring worden gevraagd. Dit moet dan wel in de vacature zijn aangekondigd.
Leave A Reply